Είμαι μικρός και μαθαίνω τον κόσμο

Wednesday, June 27, 2007

Όχι άλλο κάρβουνο

Χτες ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών κι όπως είναι φυσιολογικό το θέμα έπαιξε πολύ στα media. Από τα πολλά που άκουσα είναι και το θέμα της νομιμοποίησης των ναρκωτικών με τις παρελκόμενες παπαρολογίες. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι για να μπορέσουμε κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να κάνουμε μια συζήτηση με κοινή αφετηρία.

Τα ναρκωτικά έχουν πολλά πρόσωπα αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος ονομάζεται ηρωίνη. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία στην Ελλάδα εκατό χιλιάδες άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από την ηρωίνη. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν κι αυτό είναι από μόνο του ένα πρόβλημα. Ένα το κρατούμενο. Παμ’ παρακάτω.

Το πρόβλημα για τον χρήστη ηρωίνης είναι πως αργά ή γρήγορα θα κυκλοφορήσει στην πιάτσα ηρωίνη με πολύ μεγάλη καθαρότητα. Την οποία έτσι και την καταναλώσεις θα καταλήξεις να βλέπεις τα ραδίκια ανάποδα. Έτσι έχουμε τους θανάτους από υπερβολική δόση. Με άλλα λόγια η ηρωίνη που κυκλοφορεί προς κατανάλωση δεν είναι 100% ηρωίνη. Είναι «σπασμένη», με τι ακριβώς μου διαφεύγει. Άλλο ένα το κρατούμενο.

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών στοχεύει πρωτίστως στην αποτροπή των θανάτων. Οι θάνατοι από «υπερβολική δόση» είναι πολύ περισσότεροι από όσους ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους. Το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από ηρωίνη καταγράφονται ως καρδιακά νοσήματα στις ιατρικές γνωματεύσεις. Αν η πρέζα παρέχεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να μεταβάλλεται η καθαρότητα της επομένως ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τους εξαρτημένους.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι που συνηγορούν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης. Σημειώστε όμως και κάτι άλλο. Ο ετήσιος τζίρος της ηρωίνης στην Ελλάδα είναι δύο δις ευρώ. Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της δόσης έως και 90%. Κι αυτό έχει τη σημασία του γιατί οι περισσότεροι εξαρτημένοι έχουν καταστραφεί οικονομικά για να συντηρήσουν την εξάρτηση τους.

Δεν προσπαθώ να ανοίξω συζήτηση για την νομιμοποίηση γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα. Προσπαθώ όμως να καταγράψω ορισμένα δεδομένα που τυγχάνει να γνωρίζω επειδή διαπιστώνω πως υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα γύρω από τα κίνητρα πίσω από την νομιμοποίηση.


7 Comments:

  • Οπωσδήποτε στην Ελλάδα η πολιτική κατά της χρήσης των ναρκωτικών μόνο ως αστεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Και για να γίνω σαφέστερος στην Ελλάδα την πολιτική δεν την καθορίζει κάποιος ενιαίος φορέας, αλλά καθωρίζεται από τους εξής: υπουργείο Υγείας, υπουργείο Δικαιοσύνης , Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Τοπική Αυτοδιοίκηση(σε μικρό αλήθεια βαθμό) ΟΚΝΑ κλπ. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των ουσιών, αλλά και η διάκριση μεταξύ χρηστών και εμπόρων είναι μόνο στα χαρτιά με αποτέλεσμα μεγαλέμποροι να κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ πτωχοδιάβολοι χρήστες να εκτίουν μακροχρόνιες ποινές. Η αυτομαστιγώνονται εάν τύχει να περάσουν κατά ομόνοια μεριά.Πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και να εκπονηθεί ενιαίο και μακροχρόνιο σχέδιο δράσης για το καλό της κοινωνίας αλλά και για την υποβοήθηση των οικογενειών των χρηστών

    By Blogger Νέαρχος Γαλανάκης, at 10:18 AM  

  • Πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος!!
    Για τους έμπορους ναρκωτικών αξίζει η θανατική ποινή!
    Και παρέα με αυτούς πρέπει να πάνε, όλα τα μπατσάκια που ξέρουν τα πάντα για τις διακινήσεις και κάνουν τα στραβά μάτια.

    By Blogger Nobody, at 11:24 AM  

  • @Νέαρχος
    Πόσο δίκιο έχεις.

    @nobody
    Οι έμποροι δεν είναι καν μέρος του προβλήματος. Δεν σε βρίσκουν, εσύ πας και τους βρίσκεις.

    By Blogger Alitovios, at 11:53 AM  

  • "Οι έμποροι δεν είναι καν μέρος του προβλήματος. Δεν σε βρίσκουν, εσύ πας και τους βρίσκεις."

    Ακριβως. Το θεμα ειναι γιατι οι ανθρωποι πεφτουν στα ναρκωτικα και πως μπορει αυτο να αντιμετωπιστει.

    By Anonymous Anonymous, at 1:02 AM  

  • Είσαι σίγουρος? Και τότε γιατί τα περισσότερα θύματα ναρκωτικών είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών? Μήπως γιατί ο έμπορος χρειάζεται θύμα με παραδάκι?
    Για ξανασκέψου το!

    By Blogger Nobody, at 8:33 AM  

  • Από που προκύπτει πως τα θύματα είναι κυρίως πλούσιοι;

    By Blogger Alitovios, at 10:47 PM  

  • Alitovie έτσι όπως τα λες είναι.
    Συμφωνώ.

    Nobody η θανατική ποινή δεν αξίζει για κανέναν.

    By Blogger FuSmOKer, at 12:04 AM  

Post a Comment

<< Home