Είμαι μικρός και μαθαίνω τον κόσμο

Friday, June 13, 2008

Μποϊκοτάζ στο γάλα – Πάρτο αλλιώς

Τώρα που τελειώνει το μποϊκοτάζ στο γάλα είπα να γράψω μερικές σκέψεις. Καλύτερα τώρα που τελειώνει κι όχι στην αρχή γιατί αν ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του όσο διαρκούσε η ενέργεια τελικά κανείς δεν θα συμμετείχε. Έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα όλοι έχουμε άποψη.

Πιστεύω πως μια βδομάδα μποϊκοτάζ είναι άνευ ουσίας γιατί το γάλα δεν πάει χαμένο. Ποιος θα κλαίει για τα χαμένα γάλατα ρώταγε ένας βλόγερ; Κανείς. Το γάλα δεν πρόκειται να πάει χαμένο. Θα το κάνουν παγωτό, τυρί, γιαούρτι ή τέλος υψηλής παστερίωσης. Στον κώλο τους πάντως δεν πρόκειται να το βάλουν.

Από την άλλη υπάρχουν και μαγαζιά όπως η ΦΑΓΕ η οποία έχει πάψει να παράγει φρέσκο γάλα. Έχει αυτά τα γάλατα υψηλής παστερίωσης τα οποία διατηρούνται ενάμιση μήνα μετά την παραγωγή τους. Επομένως χέστηκε η Φάγε αν εμείς δεν αγοράσουμε γάλα για μια βδομάδα. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα.

Για μένα το μποϊκοτάζ για να έχει νόημα πρέπει να στοχεύει μια συγκεκριμένη επιχείρηση. Τη Δέλτα, λέγε με Vivartia, για παράδειγμα. Γιατί τη Δέλτα; Γιατί είναι η μεγαλύτερη κι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά φρέσκου γάλακτος. Τι διαφορά έχει θα μου πείτε αν κάνουμε μποϊκοτάζ σε μία μόνο επιχείρηση; Μεγάλη. Και εξηγούμαι.

Πρώτον μπορούμε να αγοράζουμε μια χαρά κι ωραία γάλατα άλλων επιχειρήσεων. Το οποίο με απλά λόγια σημαίνει πως δεν θα το στερηθούμε. Το οποίο με τη σειρά του σημαίνει πως είναι εφικτό να μιλάμε για ένα μποϊκοτάζ διαρκείας, ας πούμε ένα δίμηνο ή μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Γιατί το να συζητάμε για ένα δίμηνο μποϊκοτάζ σε όλα τα γάλατα είναι ανεδαφικό. Ένα δίμηνο μποϊκοτάζ σε μια επιχείρηση σαν τη Δέλτα είναι αρκετό για να τους πάει πίπα κώλο κι εμπλοκή που λέγαμε στο στρατό.

Αν η Δέλτα έπαιρνε το μήνυμα κι αποφάσιζε να μειώσει τις τιμές του γάλακτος αυτομάτως θα ακολουθούσαν όλες οι επιχειρήσεις. Πιστεύω πως όταν θες να χτυπήσεις μια αγορά στοχεύεις τον ηγέτη. Όταν αυτός γονατίσει, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Το μόνο καλό από αυτή την ιστορία είναι πως καταλάβαμε επιτέλους πως δεν είναι και τόσο δύσκολο να οργανωθούμε ως καταναλωτές και να πάψουμε να είμαστε οι μαλάκες της ιστορίας. Δεν είναι και λίγο αυτό. Ελπίζω κι εύχομαι στον επόμενο τόνο να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό. Διαλέγουμε μια μεγάλη επιχείρηση και τους κόβουμε το βήχα. Απλά πράγματα.

Τώρα επειδή εκεί έξω μερικοί μπορεί να είναι ανανεωτικοί βάζελοι και να ζορίζονται να κάνουν μποϊκοτάζ στη Δέλτα λόγω Βγενόπουλου, υπάρχει και η Φάγε. Τα ίδια σκατά είναι κι αυτοί.

2 Comments:

  • Πολύ σωστά τα λες. Δεν γίνεται τίποτα με τη γενική αποχή μερικών ημερών. Αλλά υπάρχουν και είδη χωρίς μάρκα. Π.χ. κρέατα. Εκεί τι κάνουμε;

    By Blogger Heliotypon, at 7:36 AM  

  • Έχω την αίσθηση πως αν κάναμε ένα βαρβάτο μποϊκοτάζ σε μια επιχείρηση εν ριπή οφθαλμού θα μειώνονταν οι τιμές σε όλα τα προϊόντα ανεξαρτήτως κατηγορίας. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.

    By Blogger Alitovios, at 9:50 AM  

Post a Comment

<< Home